Dubbel feest na grote inspanning
Op 10 maart was het dubbel feest. Na een ingrijpende verbouwing van de nieuwe locatie is Speelgoedbank Wageningen weer geopend, op de Industrieweg 5B in de Nude. Rotaryclub Wageningen heeft de verbouwing gesponsord met een bedrag van €1500. Er werd bovendien stilgestaan bij het jubileum: het 10,5-jarig bestaan. Dit is niet vanzelf gegaan.
Namens de gemeente sprak wethouder Leo Bosland bij deze feestelijke heropening. Vervolgens nam voorzitter van Rotaryclub Wageningen Hans de Nijs kort het woord. Om alle vrijwilligers een pluim te geven en om een symbolisch cadeau voor de kinderen te overhandigen: één van de lievelings-speelgoedauto’s uit zijn jeugd. Kartrekker Bert van de Weerd nam de auto in ontvangst. Zijn dochter en tevens voorzitter van de Speelgoedbank Miranda van den Weerd sloot de toespraken af, en zette haar vader terecht nog eens goed in het zonnetje.
Sluiting afgewend
Een jaar geleden kreeg de Speelgoedbank te horen dat zij hun locatie in de Tarthorst moesten verlaten. In september 2021 lukte het om een alternatief te vinden, maar oh oh, wat was er nog veel te doen. Het pand was volkomen ‘uitgewoond’, had geen fatsoenlijke elektriciteit, geen afgeschermde ruimtes, enkel glas en ga zo maar door. Bij Speelgoedbank Wageningen is familie Van de Weerd de centrale spil. 10 jaar geleden richtten zij de eerste speelgoedbank in Gelderland op (en de derde van Nederland). De hele familie is actief in de stichting, en vader Bert van de Weerd heeft de hele verbouwing plus het werven van sponsoring hiervoor getrokken. Wat een prestatie!
Speelgoed om te houden
De Speelgoedbank is bedoeld voor kinderen van minder bedeelde gezinnen, waar het kopen van een cadeau voor de kinderen bijzonder lastig is. Zo’n 375 kinderen uit Wageningen en omgeving komen in aanmerking voor toegang tot de Speelgoedbank. Eens per kwartaal mogen zij iets uitzoeken, en houden! ‘Deze kinderen moeten al zo vaak afscheid nemen’, aldus Miranda van de Weerd. Het speelgoed dat bij de Speelgoedbank ligt, komt van alle kanten binnen. Vaak zijn dat tweedehands spullen van particulieren, maar regelmatig komt er ook een partij nieuw speelgoed binnen. Is er speelgoed over bij de Speelgoedbank, dan komt dit op een andere goede bestemming terecht, zoals bij het asielzoekerscentrum. Soms wordt er geruild met andere speelgoedbanken. Er zijn er zo’n 30 in heel Nederland. Alle zijn op zich zelf staande kleine vrijwilligersorganisaties. Er is geen overkoepelende organisatie, maar wel onderling contact. Met hart en ziel zetten de vrijwilligers zich in om de Speelgoedbank meer dan professioneel te laten functioneren.
Een prachtig initiatief om te steunen.